De kunst van betonboringen: Een introductie tot de technieken en methoden
Betonboringen zijn een essentieel onderdeel van veel bouw- en constructieprojecten. Of je nu een nieuw gebouw bouwt, een bestaande structuur aanpast of reparaties uitvoert, betonboringen zijn vaak nodig om gaten te maken voor leidingen, kabels, ventilatie, afvoer en meer.
Maar betonboren is geen eenvoudige taak. Het vereist kennis, ervaring en de juiste apparatuur. In deze blogpost zullen we een introductie geven tot de technieken en methoden van betonboringen.
Ten eerste zijn er verschillende soorten betonboren die gebruikt kunnen worden, afhankelijk van het doel en de omstandigheden. De meest voorkomende betonboren zijn diamantboren, die gebruik maken van diamantsegmenten om door het beton te snijden. Er zijn twee hoofdtypen diamantboren: natte en droge. Natte diamantboren worden gebruikt met een koelmiddel, zoals water, om de diamantsegmenten koel te houden en stofvorming te verminderen. Droge diamantboren daarentegen worden zonder koelmiddel gebruikt en zijn geschikt voor kleine klussen of als er geen toegang is tot water. Ook in afgewerkte woningen of andere delicate omgevingen waarbij geen water gebruikt mag worden, passen wij dit toe.
Daarnaast gebruiken wij ook Widiaboren om door diamant te boren, voornamelijk bij chemische verankeringen, of om kleine kabels door een muur te steken. Het verschil met diamantboren is dat dit geen holle boor is, maar een met een snijkop met 4 snijkanten aan. Deze maakt ook gebruik van de hamerfunctie van een boormachine, dit is niet het geval bij een diamantboor voor nat gebruik. Bij een diamantboor voor droog gebruik, wordt wel een hamerfunctie gebruikt, maar dit zijn zeer kleine trillingen die ook de stofafzuiging verbeteren.
Een andere belangrijke factor bij betonboren is de diepte en diameter van het gat. Dit bepaalt welke apparatuur en techniek gebruikt moet worden. Voor kleine gaten tot 100mm diameter kunnen handmatige diamantboren of pneumatische boren gebruikt worden.
Voor grotere diameters en dieptes, gebruiken wij een statief, met daarop een hoogfrequente motor. Ook is het belangrijk om te kijken naar de hardheid en dikte van het beton. Hoe harder en dikker het beton, hoe langer het duurt om het gat te boren en hoe meer kracht er nodig is.
Een andere belangrijke techniek bij betonboren is het gebruik van statieven. Dit zorgt voor precisie en voorkomt dat het gat scheef of uit de lijn gaat. Afhankelijk van de diameter en dikte worden er stevigere statieven gebruikt. Deze kunnen worden vastgezet met ankers of magneten, afhankelijk van de ondergrond. Indien er geen plug/anker mag gebruikt worden, kunnen we de statieven vacuüm zuigen op een vlakke ondergrond. Dit doen we bijvoorbeeld om gaten te boren in terrastegels, of op keukenbladen, …
Naast betonboren bieden wij ook betonzagen en chemische verankering aan. Betonzagen worden gebruikt om beton te zagen in verschillende vormen en maten. Chemische verankering is een methode om ankers te bevestigen in beton. Hiervoor boren we eerst een gat in het beton. Vervolgens kuisen we het uit om de lijm erin te doen en het te verankeren.
Wil je weten hoe Stenabo jou kan helpen bij jouw werken? Neem dan gerust contact op en dan bekijken we samen wat wij voor jou kunnen betekenen.
Meer info nodig?
Vertrouw op ons team van experts met vakkennis die niets minder dan kwaliteit afleveren, en dat terwijl ze uiterst veilig tewerk gaan. Bovendien kunnen onze teams zeer snel ter plaatse zijn. Neem contact op om een afspraak te maken.